Aanleiding is het onderzoek van het Mullier Instituut naar het programma Play Unified van Special Olympics Nederland. Play Unified zijn ontmoetingen tussen sporters met en zonder verstandelijke beperking. Denk aan samen naar een voetbalwedstrijd gaan, samen trainen en samen een overwinning vieren of nederlaag verwerken. Door de kracht van sport ontstaat wederzijds begrip en waardering.
Een gebrek aan deskundig kader
Uit het onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat slechts 13% van de Nederlandse sportverenigingen leden heeft met een verstandelijke beperking. Een gebrek aan deskundig kader, vrijwilligers en onvoldoende kennis over hoe en waar zij de doelgroep moeten vinden, vormen de grootste belemmeringen om (meer) leden met een verstandelijke beperking in de vereniging op te nemen.
Studenten als ambassadeur voor #PlayUnified
De vijf CIOS opleidingen in Nederland stellen daarom vanuit het profieldeel bewegingsagogie verschillende studenten aan als ambassadeur voor Play Unified. Deze ambassadeurs hebben dit schooljaar een duidelijk doel: voor iedere CIOS student minimaal één ontmoeting met een sporter met een verstandelijke beperking organiseren. Ook kunnen studenten straks een bewuste keuze maken om zich te specialiseren in sporten met deze doelgroep. In de toekomst zullen daardoor meer afgestudeerden CIOS-studenten over deskundigheid beschikken om sporten voor mensen met een verstandelijke beperking mogelijk te maken.
Op naar een inclusieve samenleving!