Als een echte sportvrouw wilde ze haar training niet zo maar onderbreken, daarop sprong ambassadeur Bas Tietema het water in om haar alsnog te feliciteren. EsmeeAnne heeft dit jaar, na veel weerstand, het toch voor elkaar gekregen om een wedstrijd in open water te mogen zwemmen ondanks haar epilepsie. Voor haar was dit een grote droom die uitkwam.
Een buddy die mee zwemt #PlayUnified
EsmeeAnne (19) is al van jongs af aan veel in het zwembad te vinden. “Toen ik veertien maanden oud was, kwamen ze erachter dat ik jeugdreuma en epilepsie had. Voor die reuma moest ik in warm water zwemmen en toen voelde ik geen pijn en kon ik bewegen als ieder ander. In het zwembad voel ik mij fijn en kan ik mezelf zijn. Dat geluk dat ik heb, gun ik eigenlijk iedereen”, zegt ze.
Ze vindt alles aan zwemmen leuk, ook al is het in combinatie met haar epilepsie misschien niet een logische sportkeuze. “Epilepsie en water gaan niet goed samen, vooral door de schittering van de zon of als het plafond niet helemaal goed is krijg wel eens last. Ook heb ik moeite met het tellen van banen en ik kan niet meerdere opdrachten tegelijk verwerken. Maar met een beetje aanpassing kom ik best ver. Bij langere afstanden houdt mijn trainster een bidon omhoog als ik er bijna ben. In het open water heb ik een buddy ”Joyce” die met mij mee zwemt, dat is vanwege mijn epilepsie vereist. Ook geeft ze een teken als we bij de finish zijn.”
”Maar met een beetje aanpassing kom ik best ver”
Goud op Nationale Spelen 2018
Het zwemmen in open water was een grote wens van EsmeeAnne. Dit jaar nam ze voor het eerst deel aan een wedstrijd open water zwemmen tijdens de Special Olympics Nationale Spelen in de Achterhoek. ”Dit was met mijn buddy Joyce, maar dat is alleen maar gezellig.” En tijdens haar eerste wedstrijd won ze gelijk goud!
Inspireren met vlogs
Na dat sportieve hoogtepunt wil EsmeeAnne voorlopig nog niet stoppen met zwemmen. Met haar vlogs op YouTube hoopt ze ook andere leeftijdsgenoten met een beperking te inspireren. ”Ik wil aan hen laten zien dat je door sporten je grenzen kunt verleggen. Dit heb ik zelf dit jaar gedaan door voor het eerst deel te nemen aan een open water wedstrijd tijdens de Special Olympics Nationale Spelen 2018. Ze weet uit eigen ervaring dat je een beperking niet altijd aan de buitenkant ziet. “Aan mij zie je niks, maar als je met mij praat dan merk je het wel. Ik heb van sporten heel veel geleerd, vooral dat je moet durven vragen en doorzetten, dan kun je ver komen.”
Bron: Uniek Sporten