Shorttrackers tóch op het ijs dankzij Even tot hier
De makers van het televisieprogramma Even tot hier hebben afgelopen weekend zes G-schaatsers ontzettend verrast. Zij mochten ondanks het afgelaste Special Olympics Nationaal Shorttrack evenement, tóch het ijs betreden en een wedstijd schaatsen. Niemand minder dan Yara van Kerkhof gaf het startschot op ijsbaan de Westfries in Hoorn, wat nu een vaccinatielocatie is.
Lees meerVan priklocatie naar Rick-locatie, dat was zaterdag de uitsmijter van het satirische programma Even tot hier. Op de 400-meterbaan van Hoorn ligt geen ijs meer en is een grote witte tent verrezen. Hier kunnen mensen terecht voor hun coronavaccinatie. Maar op het middenterrein is de 30×60-meterbaan nog wel in gebruik. Op vrijdagochtend was er op de semi-overdekte baan een training met wedstrijd geregeld voor de groep shorttrackers.
Voor het tweede jaar op rij werd het Special Olympics Nationaal Shorttrack evenement in Alkmaar afgelast vanwege de corona maatregelen. De makers van Even tot hier trokken zich het lot van deze doelgroep aan en zorgden voor de verrassing. “We zijn erg blij dat ze voor ons een uitzondering maken”, vertelde regisseur Tom Roes in het Noordhollands Dagblad, verwijzend naar de priklocatie. ‘Dat het shorttrack evenement wederom niet kan doorgaan, is een teleurstelling. Wij laten het op deze manier wel doorgaan’.
Terwijl schaatsers Rick, Sebastiaan, Yara, Lucas, Mats en Dick zich voorbereidde op de wedstrijd, kwam als verrassing Yara van Kerkhof aangelopen om de sporters aan te moedigen en het startschot te lossen. “Ik moest even het een en ander regelen om ervoor te zorgen dat ik erbij kon zijn, want we hadden nog een evaluatie met het team”, lacht Yara van Kerkhof. “Maar ik wilde het graag doen, want ik vind dit belangrijk voor de deelnemers. Het is mooi om hen blij te kunnen maken”.
“Het is gaaf om hun enthousiasme, doorzettingsvermogen en gedrevenheid te zien. Iedereen probeert op zijn eigen manier zo hard mogelijk te rijden en laat zich ook niet uit het veld slaan als er eentje sneller is. Het is een team, ze kennen elkaar goed en gunnen elkaar veel. Het was voor hen allang mooi dat ze weer samen op het ijs konden staan”, vertelt Yara van Kerkhof
“Voor iedereen is het belangrijk om te sporten”, vervolgt Yara. “Als topsporters hebben wij het voorrecht dat het gewoon mag, maar zij hebben dat een hele tijd niet mogen doen. Ik hoop dat dat snel weer opgepakt kan worden, want het is ook een uitlaatklep en iets om naar uit te kijken”. Na afloop kwamen de shorttrackers een praatje maken met Yara. Een van de jongens vertelde dat zijn vader niet zo lang geleden is overleden. Het vooruitzicht van de Special Olympics in januari houdt hem op de been. Het duurt nog lang, maar zoiets geeft hem houvast en iets positiefs.
Van 22 t/m 29 januari 2022 strijden ruim 2.000 sporters met een verstandelijke beperking uit 107 landen tegen elkaar tijdens de Special Olympics World Winter Games 2022 in Kazan. De 29 sporters van Special Olympics Team NL zijn actief in 4 takken van sport; langlaufen, shorttrack, skiën en snowboarden. “Zo komen de sporters op plekken waar je anders niet gauw komt. Ze kijken heel erg uit naar die wedstrijd, daar hadden ze het steeds over”, glimlacht Yara van Kerkhof