Triatlon voor G-sporters in Nederland

De triatlon, een ware uitputtingsslag over drie disciplines, of de ultieme uitdaging voor de echte sportliefhebber?

Lees meer

Een triatlon is een combinatieduursport met drie verschillende sporten; zwemmen, wielrennen en hardlopen. Een echte test dus voor je uithoudingsvermogen en een uitdaging voor elke sportliefhebber. Ondanks dat er veel variaties mogelijk zijn, in zowel afstand als combinatie van sporten, bestaat de klassieke triatlon uit zwemmen, wielrennen en hardlopen. Op de Olympische Spelen van Sydney in 2000 werd de triatlon geïntroduceerd als officiële Olympische sport. Ook op de Special Olympics World Games is het een vast onderdeel, maar tot dusver heeft de sport in Nederland nog geen voet aan de grond gekregen voor sporters met een verstandelijke beperking.

Stereotypes zijn er om doorbroken te worden

November 2020 bewees Chris Nikic dat niets onmogelijk is, zelfs niet voor een jongen met het syndroom van Down. De atleet uit Florida (USA) voltooide op 7 november als eerste sporter met het syndroom van Down een Iron Man. Dat wil zeggen; 3,8km zwemmen, 180km wielrennen en afsluitend een marathon (42,195km) hardlopen. Dat alles in een tijd van 16 uur, 46 minuten en 09 seconden. Zijn Unified partner en coach week geen seconde van zijn zijde.

Haalbaarheid van een G-triatlon in Nederland

Om te onderzoeken of de triatlon voor sporters met een verstandelijke beperking ook in Nederland opgezet kan worden is er onderzoek gedaan door Special Olympics Nederland stagiaire Anouk Kroon. Anouk is een derdejaars student Sportkunde aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Tijdens de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn staat de triatlon ook op het programma. Mooie aanleiding dus om de G-triatlon in Nederland op de kaart te gaan zetten.

‘Kan de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) in samenwerking met Special Olympics Nederland een triatlon opstarten voor mensen met een verstandelijke beperking?’ Met die onderzoeksvraag werd het onderzoek gestart. Met als doel dat triatlon in Nederland een vaste sport wordt voor mensen met een verstandelijke beperking en dat er in Berlijn Nederlandse sporters aan de start verschijnen.

Voor het onderzoek is er een klankbordgroep samengesteld, bestaande uit deskundigen uit het werkveld. Deze deskundigen werken veel met G-sporters en konden dus ook vanuit die hoedanigheid meedenken over het implementeren van de G-triatlon in Nederland. Samen met de klankbordgroep zijn er drie enquêtes opgesteld, één voor verenigingen, één voor sporters die aan atletiek, zwemmen of wielrennen doen en één enquête voor sporters die in de overige sporten actief zijn. 

De resultaten zijn erg positief

De verenigingen staan welwillend tegenover het idee om een triatlon te organiseren voor G-sporters, maar verwachten wel ondersteuning van de Nederlandse Triathlon Bond. Bij de sporters is het enthousiasme ook groot. Van de 85 respondenten willen 38 sporters graag deelnemen aan de G-triatlon in Nederland. Bij 18 sporters overheerst twijfel, maar staan er wel voor open en de overige sporters hebben vooralsnog geen interesse.

Het onderzoek van Anouk is inmiddels afgerond en ligt er een onderzoeksrapport met de resultaten, conclusies en aanbevelingen op tafel. De belangrijkste conclusie die getrokken kan worden is dat er zeker draagvlak is om de triatlon voor sporters met een verstandelijke beperking op te zetten in Nederland. De adviezen zijn vooral gericht op de implementatiefase en hebben met name betrekking op communicatie, het aanstellen van een contactpersoon, de financiën en wedstrijden. De positiviteit en welwillendheid van zowel verenigingen, de bond als de sporters resulteert nu in plannen voor regiotrainingen in de regio Deventer en Raalte en een tryout evenement. Daarnaast is het doel om toe te werken naar de Special Olympics Nationale Spelen 2022 in Twente. Hier staat de triatlon voor het eerst op het programma.

In de media

RTV Oost: Primeur voor Twente: triatlon en mogelijk internationaal hockey tijdens Special Olympics 2022