Sport moet voor iedereen veilig zijn

Sporten in een veilige omgeving zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. Sporten is leuk! Sport brengt ons samen, zorgt dat ze gezond blijven en vooral dat we plezier hebben. Maar sporten is ook emotie. Emotie kan op vele manieren geuit worden; van het samen vieren van een overwinning tot een duw op het veld of een scheldpartij.

Lees meer

Vertrouwenscontactpersoon

Zo kan het zijn dat je te maken krijgt met gedrag waar je je niet fijn bij voelt. Of dat tegen jezelf of een teamgenoot is, erover praten kan helpen. Een vertrouwenscontactpersoon luistert naar jouw verhaal, wat soms al genoeg is. Als er een oplossing gevonden moet worden voor de ontstane situatie dan helpt de vertrouwenscontactpersoon daarbij. De vertrouwenscontactpersoon behandelt informatie vertrouwelijk en doet niets zonder jouw medeweten. Vertrouwenscontactpersonen zijn gebonden aan geheimhouding van wat jij hen vertelt.

Grensoverschrijdend gedrag

Sporten is waar iedereen onbezorgd van moet kunnen genieten. Discriminatie, pesten, seksuele intimidatie, matchfixing of het gebruik van verboden middelen horen niet thuis in de sport. Het zijn onderwerpen die besproken kunnen en móeten worden met een vertrouwenscontactpersoon, om ze ten alle tijden te voorkomen. Niet alleen een slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag mag zich melden bij een vertrouwenscontactpersoon, iedereen kan een melding maken; sporter, ouder, begeleider, omstander, bestuurslid, trainer, barmedewerker, arts, etc.

Het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) beschikt over een poule van vertrouwenspersonen die jou als persoon kunnen begeleiden bij incidenten en bij het omgaan met zowel slachtoffers als beschuldigden. Bij Special Olympics Nederland kan je met Natascha Bruers praten over grensoverschrijdend gedrag. Natascha heeft onlangs haar certificaat vertrouwenscontactpersoon behaald.

“Het is ontzettend belangrijk dat verenigingen en andere sportorganisaties vertrouwenscontactpersonen aanstellen. Op die manier kan iedereen die dat nodig heeft eenvoudig terecht bij een vertrouwenscontactpersoon voor passende hulp. Zo wordt het inschakelen van hulp laagdrempelig, werken we aan preventie en zorgen we voor meer sociale veiligheid”, aldus Natascha Bruers – vertrouwenscontactpersoon binnen Special Olympics Nederland

VOG: heb jij ‘m al?

Ook als sportclub wil je grensoverschrijdend gedrag buiten de deur houden. Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), een door de overheid erkend bewijs van goed gedrag, kan dan een belangrijk hulpmiddel zijn. Een VOG geeft meer zekerheid over het verleden van vrijwilligers, trainers, coaches, begeleiders en iedereen die een rol binnen de sportclub vervult. Met de campagne ‘Heb jij ‘m al?’ wil het CVSN verenigingen motiveren en stimuleren om voor hun vrijwilligers een VOG aan te vragen. Dit kan namelijk kosteloos geregeld worden. Wil je als vereniging direct aan de slag met aanmelding voor de regeling Gratis VOG of zoek je meer informatie over de campagne? Ga dan naar: www.centrumveiligesport.nl/vog

VOG verplicht in Twente

Tijdens de Special Olympics Nationale Spelen 2022 in Twente zijn alle coaches en begeleiders verplicht om een geldige VOG te hebben. Tevens moeten zij akkoord gaan met de algemene voorwaarden waar onder andere de gedragsregels in benoemd worden.  

“Sporten doe je omdat je het leuk vindt. Zorg daarom dat het ook leuk blijft. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor alle anderen die met plezier aan het sporten zijn. Ga respectvol met elkaar om, waardeer elkaar en zorg ervoor dat iedereen met plezier kan blijven sporten. Sporters, coaches, begeleiders, vrijwilligers en bezoekers moeten zich veilig voelen tijdens onze evenementen. Een VOG biedt geen garanties, maar geeft wel aan hoe belangrijk veiligheid voor ons is”, aldus Ragna Schapendonk – directeur Special Olympics Nederland

Meer over een veilig sportklimaat: https://oud.specialolympics.nl/over-ons/veilig-sportklimaat/