Wielrenster EsmeeAnne is één van de 55 sporters die komende juni deel gaat nemen aan de Special Olympics World Games in Berlijn. Deelname aan het grootste sportevenement ter wereld voor mensen met een verstandelijke beperking, verdient een goede voorbereiding. EsmeeAnne is fanatiek, laat niets aan het toeval over en gaat vol overtuiging voor het beste resultaat.
Verbinding tijdens Rotterdam Marathon
Als onderdeel van die voorbereiding heeft EsmeeAnne deelgenomen aan de Rotterdam Marathon. Samen met medewerkers van partner Coca-Cola in Nederland werd de ruim 42 kilometer in estafette vorm gelopen. “Deelname aan de Rotterdam Marathon was heel bijzonder”, vertelt EsmeeAnne trots. “Ik had nog nooit in estafette-vorm deelgenomen aan een wedstrijd, laat staan aan zo’n groot evenement als de Rotterdam Marathon. Het lopen in een shirt van Special Olympics’ partner Coca-Cola maakte dat nog wel extra spannend!” Alle lopers en begeleiders ontmoeten elkaar in de ochtend voor de kennismaking en de traditionele groepsfoto. “Tijdens het maken van de groepsfoto voelde het gelijk als een hecht team. Ik voelde mij erg welkom en ‘normaal’.” “De Special Olympics sporters werden direct opgenomen in de groep en werden niet anders dan anderen behandeld. Dat doet ons als ouders erg goed”, voegt de moeder van EsmeeAnne toe.
“Je hoopt altijd dat er mooie dingen op je pad komen, maar als dat dan ook echt gebeurt dan is dat fantastisch. De Rotterdam Marathon samen met Coca-Cola is daar een prachtig voorbeeld van”, vertelt de moeder van EsmeeAnne
Vaak overschat
Haar beperking maakt dat het voor EsmeeAnne lastig is om afstanden in te schatten. “Ik liep het laatste stuk van 12,5 kilometer, maar ik heb geen idee hoe ver dat is. De borden langs de route waren ontzettend verwarrend, dus ik heb gewoon heel hard doorgelopen”, vertelt EsmeeAnne lachend. “Dingen moeten simpel blijven voor mij. In het zwembad de banen tellen én op mijn techniek letten is lastig. Ik word helaas vaak overschat, omdat je niet direct aan mij ziet dat ik een beperking heb. Mensen blijven dan vaak met dure woorden praten en dat is voor mij erg verwarrend”. EsmeeAnne heeft ook epilepsie en dat levert soms wel kwetsende en vervelende momenten op, zoals werkgevers die een samenwerking niet aandurven of kansen die vanwege de epilepsie niet gegund zijn. “Door mijn beperking zijn er vele deuren gesloten en dat is soms heel lastig om te accepteren. Ze zien dan alleen mijn beperking en ze zien mij niet”.
Sport zorgt voor balans
Sport is een belangrijk onderdeel in het leven van EsmeeAnne. “Als ik sport kan ik mijzelf zijn. Ik kan dan alle vervelende dingen uit mijn hoofd zetten. Bij het zwemmen ziet niemand mijn tranen en bij het wielrennen kan ik echt even tot rust komen.”, vervolgt EsmeeAnne. “Ik heb vaak het gevoel dat ik mij moet inhouden om niet te laten merken dat ik ‘iets heb’. Bij Special Olympics evenementen hoeft dat niet, wordt iedereen gelijk behandeld en spreekt iedereen dezelfde taal. Je bent daar niet anders en dat is heel fijn.”
Levensveranderende ervaring
Als je met de goedlachse EsmeeAnne praat, dan verwacht je niet direct dat dit ook wel eens anders is geweest. “Vóór haar deelname aan de Special Olympics World Games 2015 in Los Angeles kon je EsmeeAnne het beste omschrijven als een stil en teruggetrokken meisje”, vertel moeder Linda. “Op school zat zij achterin de klas, liet weinig van zich horen en dacht ‘als ik mij niet laat zien kunnen ze mij ook niet raar vinden’. Vanwege haar epilepsie is EsmeeAnne afhankelijk van medicatie, waardoor zij niet aan alle activiteiten op school kon deelnemen. Dat maakte het gat tussen haar en de andere leerlingen alleen maar groter”. “Deelname aan de World Games hebben mij geleerd om voor mijzelf op te komen en heeft mij veel zelfvertrouwen opgeleverd”, haakt EsmeeAnne aan. “Bij Special Olympics zag ik dat ik niet alleen was en dat heeft mij heel sterk gemaakt”. “En eigenlijk is zij sindsdien niet meer gestopt met praten”, lachen beide.
In Berlijn zal EsmeeAnne in actie komen op de fiets. Als onderdeel van de triathlon is wielrennen niet helemaal een nieuwe sport voor haar. Wel heeft ze wat angsten moeten overwinnen om weer vol zelfvertrouwen op de fiets te stappen. “Een tijdje geleden kreeg ik op de fiets een epileptische aanval en ben ik hard gevallen”, legt EsmeeAnne uit. “Inmiddels gaan de trainingen erg goed en heb ik ook het vertrouwen terug dat ik het kan. De World Games is natuurlijk wel weer wat anders dan een training, dus dat maakt het wel weer heel spannend om te gaan”.
“Ik kijk er naar uit om nieuwe herinneringen te maken, want die neem je je hele leven mee!”
EsmeeAnne zou in eerste instantie deelnemen aan het onderdeel Triathlon in Berlijn. Helaas heeft de organisatie besloten dit onderdeel van het programma te halen. Om die reden is EsmeeAnne de kans geboden om deel te nemen aan het onderdeel wielrennen.
Ouders zijn grootste supporters
Haar ouders proberen zo veel mogelijk mee te gaan naar de evenementen en reizen ook af naar Berlijn om EsmeeAnne en de andere sporters van Special Olympics Team NL aan te moedigen. “Helaas konden wij er bij de World Games 2015 in Los Angeles niet bij zijn, dus dat maakt het nu extra bijzonder voor ons om naar Berlijn te gaan”, vertelt moeder Linda. “Samen met andere ouders kijken we er ontzettend naar uit om EsmeeAnne en de andere sporters in actie te zien”.
Trots vertelt moeder Linda over de voorbereidingen op de World Games. “Het is niet vanzelfsprekend dat mensen zich zo inzetten voor mensen met een beperking en bij Special Olympics doen ze dat wel en met hart en ziel. En dat geldt overigens net zo voor de medewerkers van Coca-Cola. Het was een prachtige ervaring om deel uit te maken van die groep. EsmeeAnne heeft na afloop met mijn telefoon nog een berichtje in de groeps-app gestuurd. Super leuk dat mensen daar op reageerden, dat maakt de verbinding eigenlijk compleet. Daar ben ik heel dankbaar voor!”, aldus een trotse moeder.
“Het mooiste is om een gelukkig kind te hebben en te zien. Het is heel jammer dat je door de maatschappij soms niet kan zijn wie je wil zijn of wie je bent. De vrijheid die haar gegeven wordt door deelname aan Special Olympics evenementen, of de Rotterdam marathon, dat raakt mij als ouder”
Be a FAN!
Van 17 t/m 25 juni 2023 vinden de Special Olympics World Games 2023 plaats in Berlijn. Duizenden sporters met een verstandelijke beperking uit meer dan 190 landen, nemen het tegen elkaar op in 26 zomersporten en 2 extra demonstratiesporten. Special Olympics Team NL zal ook meedoen op dit wereldpodium. Volg alles rondom Special Olympics Team NL op onze website.
Special Olympics Nederland schreef dit verhaal namens event partner Coca-Cola.
4 mei 2023 – Marijke Boessenkool-Blok