Hoog bezoek en kippenvel
De laatste dag van het hosttown programma voor Team NL is een volle. Doel van het hosttown programma is dat de sporters kunnen acclimatiseren en dat iedereen een kijkje in de keuken krijgt van de Verenigde Arabische Emiraten. Dubai dus, in het geval van Team NL. Dat acclimatiseren lukt al aardig trouwens. Gymnast Arjan nam het vanmorgen wel erg letterlijk bij het ontbijt: een vers broodje, vinger erdoor, worstje erin en je hebt net zo’n broodje worst als thuis.
Wat voor veel sporters ook net als thuis was: vandaag was het tijd om naar school te gaan. Team NL mocht op bezoek bij de Nord Anglia School in Dubai. Wat een hartelijke ontvangst was het daar. Buiten klonk al het gejuich en geklap van alle leerlingen van de basisschool en dat werd enorm toen Team NL de school binnentrad. “Ze vroegen zelfs om m’n handtekening!” “Dit was echt cool, geweldig.” “Het is ook wel heel leuk voor deze kinderen dat ze dit mee mogen maken.” In de aula klonken vervolgens mooie woorden “Jullie inspireren ons allemaal om hard te werken en ons doel en onze dromen te realiseren”, gevolgd door prachtige dans- en balletuitvoeringen.
Wielrenner Sander kwam tussendoor even vertellen dat hij in de bus uitvoerig met een belangrijke man had gesproken. “Waar ging jullie gesprek dan over?” Dat bleek teveel om op te noemen. Ze hadden het zelfs over bio olie gehad. De rest van de dag zette Sander zijn gesprekken voort. En als klap op de vuurpijl kreeg hij een pin met de afbeelding van Mohammed bin Zayed. En die pins worden echt niet zomaar aan iedereen uitgedeeld.
Na de optredens van de basisschool leerlingen werd Team NL buiten op het sportveld opgewacht door leerlingen van de middelbare school, die een enorm spandoek aanboden. Marcel bedankte de NAS voor hun warme welkom en de Kees Konijn knuffels, tulpenbollen en Hollandse drop werden gewaardeerd. Nou ja, met drop blijft het altijd afwachten natuurlijk. Na een groepsfoto en verfrissende drankjes en koekjes, werden alle sporters uitgenodigd om samen met de leerlingen te sporten. Van basketbal en badminton tot rugby en cricket. Met recht Play Unified. En dat dat werkt bleek wel uit de reactie van de sporters: ze vonden dit het leukste wat ze tot nu toe hadden meegemaakt en waren het liefst nog langer gebleven.
Op de weg terug vatte zeiler Jaïr deze ervaring mooi samen: “Kippenvel!”
In het hotel kreeg Team NL hoog bezoek: Frank Mollen, ambassadeur van Abu Dhabi en Hans Sandee, consul generaal van Dubai. En achterneef zo bleek van hoofdcoach golf Dirk. “We zijn trots, want wij mogen drie delegaties ontvangen en dat heeft niemand. Aruba, Bonaire en natuurlijk Team NL. Special Olympics is hier nog niet zo bekend. In feite zijn jullie de ambassadeurs van Nederland. Jullie geven zoveel positiviteit en jullie aanwezigheid in de Verenigde Arabische Emiraten heeft veel losgemaakt. Overal wordt over Special Olympics gepraat, op social media, in de kranten. We zijn super trots op jullie. En dat jullie zeggen dat het gaat om meedoen en niet om winnen. Het is zo belangrijk hier dat jullie dat vertellen.”
Namens Team NL overhandigden tennisters Imra en Sabien een leuk Hollands cadeau. Aansluitend gingen de ambassadeur en de consul nog met veel sporters in gesprek en op de foto.
Er was net voldoende tijd om te lunchen en daarna ging het programma verder met een evenement in Global Village. Voor alle teams uit Dubai was er een sluitingsceremonie van het hosttown programma georganiseerd. Het park bestond uit allemaal verschillende huizen die elk een land symboliseerden. Ook waren er opnieuw een aantal aantrekkelijke attracties. Voor de Special Olympics teams was echter alleen het middenveld voor het podium gereserveerd. Sommige sporters hadden het wel even moeilijk dat ze niet weer naar een spectaculaire attractie konden. Maar toen de voorstelling op het grote podium begon was dat snel over.
De middag werd gekenmerkt door veel dansen, vooral de wielrenners konden er wat van, pins ruilen en polonaise lopen. Voor de polonaise werd ook de schrijfster van deze blog uitgenodigd door atlete Femke. Samen met de Engelse sporters ging de polonaise echt het hele veld over. Totdat Femke opmerkte: “Mogen we eigenlijk wel zover?”
De begeleiders van Team NL dachten slim te zijn en als eersten terug te keren naar de bussen. Toen een sjeik ging spreken, moest iedereen echter verplicht een stukje teruglopen om naar hem te luisteren. Ook al begreep niemand wat hij zei… Gelukkig was de binnenkomst van de vlam door Torch Run daardoor ook nog te zien. Eenmaal in de bus vielen de blauwe zwaailichten van Torch Run duidelijk op. Marlous maakte zich wel wat zorgen of de vlam wel op tijd voor de openingsceremonie zou zijn: “Abu Dhabi is die kant op, ze gaan de verkeerde kant uit!”
Morgen vertrekken de meeste sporters en coaches naar hun hotels in Abu Dhabi. Atletiek, zwemmen en open water zwemmen blijven in Dubai. Veel sporters vinden dit jammer: “Nu zijn we niet meer 1 team.” Gelukkig zien we elkaar donderdag allemaal weer bij de openingsceremonie.