Eerste 3×3 G-basketbaltoernooi op Museumplein

Het Museumplein in Amsterdam was afgelopen week niet alleen het decor van de wereldkampioenschappen 3×3 basketbal. Op zaterdag 22 juni vond tegelijkertijd een 3×3 G-bastetbaltoernooi plaats.

Lees meer

Namens Special Olympics Nederland, Nederlandse Basketbalbond en de Fiba werd dit toernooi voor het eerst in Nederland georganiseerd. Leiden, Grasshoppers, Astara, G-force Rotterdam, Only Friends Amsterdam, Astara BC Kimbria en Urk waren de deelnemers van dit unieke evenement. De zeven teams waren heel divers – van oud jong, tot unified. Maar allemaal speelde ze met hetzelfde sportplezier. Bij Special Olympics worden deelnemers naar prestatieniveau ingedeeld in categorieën. Om dit te bepalen vinden vooraf ”divisioning wedstrijden” plaats.  Op basis daarvan werden de poules ingedeeld waarbinnen werd gestreden om de medailles. In een spannende finale bleek Urk uiteindelijk nét sterker dan Leiden. Met 1 punt verschil won Urk wat tot een geweldige ontlading bij het team leidde. Rutger Groot Wassink, wethouder Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering reikte aan alle deelnemers de medailles uit, waarna een einde kwam aan een onvergetelijke dag.

Meer G-basketbal in Nederland

Met dit evenement is een mooie stap is gezet om verenigingen te inspireren om G-basketbal op te zetten, waarbij de spelvorm 3×3 extra mogelijkheden geeft om dit aanbod te verstevigen. Special Olympics Nederland, de Nederlandse Basketbalbond en de Cruyff Foundation werken nauw samen bij het opzetten van trajecten die basketbalverenigingen hierin ondersteunen.

Het 3×3 G-basketbal toernooi werd mogelijk gemaakt door Special Olympics Nederland, de Nederlandse Basketbalbond, de Cruyf Foundation, gemeente Amsterdam en stichting Astara.