Suzanne, een G-leeuwin met een missie

Dit jaar startte Suzanne het eerste vrouwen G-voetbalteam van Nederland. Nog geen half jaar later is ze speciale gast bij de kwartfinales van het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal.  

Lees meer

Foto: secretaris-generaal FIFA Fatma Samoura, Suzanne van den Einden-Brok, FIFA Chief Women’s Football Officer Sarai Bareman en Mark van den Einden  

Vorige maand won Suzanne kaartjes voor de FIFA Womens World Cup door haar deelname aan de #KeepUpWithTheGirls campagne van Special Olympics Europe Eurasia, waarmee aandacht werd gevraagd voor vrouwen (G-)voetbal. ”Het was als een droom”, zegt Suzanne stralend. ”In Parijs werden mijn man en ik in een 5-sterrenhotel ontvangen door Sarai Bareman, de FIFA Chief Women’s Football Officer. We konden alles bedienen met de IPad en er was zelfs een verwarmde wc-bril!” ’s Avonds mocht het stel op de VIP-tribune de kwartfinale Frankrijk – Verenigde Staten bijwonen.”We hadden echt de beste plekken. Ik heb ook gesproken met Gianni Infantino, de FIFA president en Fatma Samoura, de secretaris-generaal van het FIFA vrouwenvoetbal. Zij wordt ook wel de machtigste vrouw in de internationale sportwereld genoemd. ”Ik vertelde hen dat ik door voetbal enorm ben gegroeid en dat andere G-vrouwen deze kans ook moeten krijgen. Dat G-vrouwen ook met gelijkgestemden moeten kunnen voetballen.”

Van regulier naar G-voetbal

Suzanne voetbalde als kind altijd met jongens en deed als enige meisje mee aan schoolvoetbaltoernooien. ”Pas later ging ik echt trainen in een regulier damesteam, maar ik kon niet goed meekomen. Ik ben snel buiten adem, omdat mijn longen niet volgroeid zijn. In die tijd werd ook ontdekt dat mijn lichaam spiercellen afbreekt en ik een spieraandoening heb. Ik stopte met voetballen, maar twee jaar later raakte ik in gesprek met iemand van de KNVB bij een voetbalwedstrijd van een vriend. Hij vroeg aan mij hoe het kwam dat ik zoveel van voetbal afwist. Ik vertelde hem mijn verhaal en hij verwees mij naar steunpunt aangepast sporten in Tilburg. Van G-voetbal had ik nog nooit gehoord. Daar werd ik goed geholpen en uiteindelijk kwam ik bij SVG Tilburg terecht!”

Voetbal is mijn lust en mijn leven

Suzanne heeft tegenwoordig haar woordje klaar, maar dat was vroeger wel anders. Toen zij bij SVG Tilburg begon durfde ze amper iets te vragen of te zeggen en raakte snel overstuur. ”Het voetbal gaf me stap voor stap meer zelfvertrouwen. Ik maakte onderdeel uit van een team en werd steeds beter. Bij SVG Tilburg stond iedereen altijd voor mij klaar. Vooral in periode dat mijn ouders in korte tijd na elkaar overleden en ik de diagnose autisme spectrum stoornis kreeg. Ik ben gegroeid van verlegen meisje tot zelfstandig vrouw. Een zelfstandige vrouw met een leuke baan en een lieve man. Ook sta ik nu zelfs de media te woord. Wie had dat ooit gedacht?! Voetbal is mijn lust en mijn leven. Zelfs in mijn trouwjurk stond ik nog een balletje hoog te houden.” Haar passie deelt ze graag met anderen. Suzanne laat dit op haar eigen website g-voetbal.eu zien en hoopt daarmee anderen te inspireren.

“Zelfs in mijn trouwjurk stond ik nog een balletje hoog te houden.”

Eerste dames G-voetbalteam van Nederland

Pas drie maanden bestaat het eerste dames G-voetbalteam van Nederland. ”Daarvoor speelde ik altijd in een gemengd team, omdat er niet genoeg vrouwen waren.” De wedstrijden waren leuk, maar het altijd in de minderheid zijn werd toch echt een irritatiefactor voor de vrouwelijke G-voetballers. Vaak was er voor hen geen kleedruimte en moesten zij, apart van het team, zich omkleden in een ballenhok, scheidsrechtersruimte of de toiletten. Geen gewenste situatie voor speelsters die juist vanwege hun beperking gebaat zijn bij duidelijkheid, structuur en een veilige omgeving.

Maar Suzanne’s oproep aan het programma Down met Johnny bracht daar verandering in. ”Mijn wens was: ”Meer G-voetbalsters voor  SVG Tilburg, zodat we compleet zijn en kunnen deelnemen aan de competitie.” De G-voetbalsters gingen samen met Johnny de Mol op pad om nieuwe leden te werven en werden verrast met een training van Jackie Groenen! Nieuwe inschrijvingen volgden en het eerste vrouwen G-voetbalteam van Nederland was een feit! De voordelen? Suzanne lepelt ze in razend tempo op. ”Vrouwenpraat in de kleedkamer, gezelligheid onder elkaar en veel wederzijds respect onder de teamgenoten. We zijn nu echt één team. Van begin tot eind samen. En we helpen elkaar, binnen en buiten de lijnen. Ik ben bijvoorbeeld niet meer de jongste, dus het komt regelmatig voor dat een van de andere meiden de bal gaat halen, zodat ik kan ingooien”, vertelt Suzanne.

Ook hadden we eindelijk genoeg speelsters voor het Special Olympics 8-a-side Football Tournament op 24-26 mei in Tilburg, het allereerste internationale toernooi voor voetbalsters met een verstandelijke beperking. Meer dan 150 speelsters uit tien Europese landen namen het dat weekend tegen elkaar op. Nederland zette als beginnend team een mooie prestatie neer en won daar de Fair Play Award.

Voetbal is voor iedereen

Maar Suzanne is nog lang niet klaar met haar promotie voor het vrouwen G-voetbal. ”Ik wil laten zien dat ook wij kunnen voetballen. Ik wil mensen duidelijk maken dat voetbal voor G-vrouwen zoveel meer is dan alleen sport. Dat je door voetbal groeit als mens. Als G-vrouwen niet kunnen meekomen in het reguliere voetbal, dan mag dit geen reden zijn om er mee te stoppen. Het moet voor deze groep mogelijk zijn om met gelijkgestemden te voetballen. Dat is mijn missie. Voetbal is er voor iedereen!” En zo te zien is deze G-leeuwin is al goed op weg!