‘Individueel sporten mag, maar met gezond verstand’
Dat waren de woorden van onze premier Mark Rutte tijdens de laatste persconferentie. Vanaf 11 mei mag iedereen weer buiten samen trainen en sporten. Dit is natuurlijk heel erg fijn, maar dit betekent niet dat er geen regels zijn. Het is (helaas) nog niet helemaal zoals vanouds. Maar wat mag dan wel?
Lees meerEr komen bij ons veel vragen binnen omtrent de aangepaste maatregelen, daarom leggen we hier de belangrijkste maatregelen uit.
Wie mogen er nu buiten sporten?
Iedereen mag weer buiten sporten en bewegen, maar er zijn wel een aantal regels voor verschillende leeftijdsgroepen:
- Kinderen tot en met 12 jaar mogen samen buiten sporten en hoeven daarbij geen rekening te houden met de 1,5 meter afstand;
- Ben je 13 jaar en ouder, dan dien je ten alle tijden 1,5 meter (twee armlengtes) afstand de houden van je teamgenootjes en medesporters;
- Tot en met 18 jaar dien je onder begeleiding buiten te sporten. De begeleider kan in de gaten houden of de maatregelen goed worden opgevolgd zodat iedereen veilig kan sporten;
- Volwassenen van 19 jaar en ouder mogen zonder begeleiding buiten sporten, maar ook zij moeten ten alle tijden 1,5 meter afstand te houden van omstanders.
Wat betekent dit voor mensen met een fysieke en/of een verstandelijke beperking?
Voor mensen met een fysieke en/of verstandelijke beperking is de woonsituatie leidend in de stap naar sporten en bewegen. Dit betekent dat wanneer je in een zorginstelling woont, de zorginstelling ervoor zorgt dat je op een verantwoorde manier kunt sporten en bewegen. Woon je thuis of op jezelf, dan kun je in overleg met je begeleider en/of ouders bepalen hoe en waar je verantwoord kunt sporten en bewegen.
Een dringend advies aan de sportverenigingen en gemeenten om ook ruimte te maken voor mensen met een beperking om zo veilig mogelijk te kunnen sporten. Prioriteit is dat iedereen weer buiten moet kunnen sporten, hierin kunnen en mogen we geen onderscheid maken.
We mogen weer buiten sporten!
Een overzicht van de spelregels om samen veilig te sporten ⬇️#coronacrisis #wewinnenveelmetsport
— NOC*NSF (@nocnsf) May 11, 2020
Mogen er wedstrijden georganiseerd worden?
Een onderling partijtje mag zeker georganiseerd worden, maar alleen als de regels worden nageleefd. Dat betekent dat wanneer je 13 jaar of ouder bent, je ten alle tijden 1,5 meter afstand moet houden van je teamgenootjes en medesporters. Tot en met 18 jaar dient er ten alle tijden een begeleider aanwezig te zijn. De begeleider kan jullie ook helpen met meedenken of het verstandig is om een partijtje te organiseren.
Officiële wedstrijden zijn ten minste tot 1 september 2020 verboden.
Hoe zorg je ervoor dat iedereen veilig kan sporten en bewegen?
Hou niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van anderen rekening met de opgestelde maatregelen. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk met de fiets of lopend naar de sportvereniging gaat. Maak zo min mogelijk gebruik van het openbaar vervoer.
Kleedkamers en douches zijn op de sportvereniging gesloten, dus zorg ervoor dat je naar de sportvereniging gaat in je sportkleding en douche naderhand thuis. Blijf na het sporten niet hangen, maar ga direct naar huis.
Neem je eigen drinken mee en deel je bidon niet met anderen.
Zorg ervoor dat je je handen wast met water en zeep voordat je vertrekt naar de sportvereniging en ook bij thuiskomst. Neem desnoods desinfecterende gel of doekjes mee.
Hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Schud geen handen en raak zo min mogelijk met je handen je gezicht aan.
Let op! Voor iedereen blijven de volgende regels altijd gelden:
- blijf thuis als je de afgelopen 24 uur een van de volgende (ook milde!) symptomen hebt: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts;
- blijf thuis als iemand in jouw huishouden koorts (vanaf 38°C) en/of benauwdheidsklachten heeft. Als iedereen 24 uur geen klachten heeft, mag je weer sporten en naar buiten;
- ga direct naar huis wanneer er tijdens de sportactiviteit klachten ontstaan zoals: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts.
Voor gemeenten, sportaanbieders, bestuursleden en beheerders van sportaccommodaties en openbare ruimtes is er een advies opgesteld om de maatregelen uit te voeren. Dit staat allemaal vermeld in het protocol verantwoord sporten van NOC*NSF. Het volledige protocol is hier terug te vinden en na te lezen: protocol verantwoord sporten
Sport bewust, houd je aan de spelregels, zo hebben we samen sportplezier!
Vandaag zetten we de eerste stap in het versoepelen van de maatregelen. Dit kan alleen als we het coronavirus onder controle blijven houden.
Actuele informatie ⤵️https://t.co/0WLm44o7c7#AlleenSamen pic.twitter.com/NyjGsqMqiT
— Ministerie van VWS (@MinVWS) May 11, 2020