Special Olympics Health Congres

Op maandag 23 november (16.00 – 18.30u) is het Special Olympics gezondheidscongres voor huisartsen en studenten geneeskunde, om mensen met een verstandelijke beperking beter te leren begrijpen.

Lees meer

Grootste oorzaak is niet de beperking, maar een inactieve en ongezonde leefstijl én slechte signalering en diagnoses in de gezondheidszorg. Daarom organiseren Special Olympics Nederland én Special Olympics België het online gezondheidscongres.

Onder leiding van Carl Verheijen worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Gezondheidsklachten bij sporters met een verstandelijke beperking worden vaak niet onmiddellijk opgemerkt. Melina Willems vertelt over diverse resultaten waarbij de nadruk wordt gelegd op mogelijke behandelachterstand.
  • In een gezamenlijke lezing vertellen Prof. Dr. Geraline Leusink en Dr. Monique Koks-Leensen, van academische werkplaats Sterker op eigen benen, over de zorg van mensen met een verstandelijke beperking in de huisartsenpraktijk en het impact van het coronavirus op mensen met een verstandelijke beperking.
  • Dr. Anke Van Dijck presenteert de resultaten van de masterproef Huisartsgeneeskunde van dr. Julie Wuyts uit 2015. In de lezing worden aanbevelingen gemaakt voor de gezondheidsfollow-up en communicatie met personen met verstandelijke beperking in de huisartspraktijk.
  • Mensen met een verstandelijke beperking worden verliefd, krijgen verkering en hebben een kinderwens, net als ieder ander. Dr. Dilana Schaafsma pleit voor de positieve kanten van relatievorming en seksualiteit.

Sporters Lize Weerdenburg en Peter le Clerq zijn in de studio om hun mening te delen.