Golfers pieken op het juiste moment

Golf staat al sinds 1995 op het programma van de World Games, maar Nederland neemt pas sinds 2019 deel op internationaal niveau. Ondanks dat de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie de drie na grootste sportbond is van Nederland en gemiddeld de meeste leden per vereniging heeft, is g-golf nog altijd een groeiende sport in Nederland.

In 2014 stond golf voor het eerst als demosport op het programma van de Nationale Spelen in Fryslân. In Nijmegen, Groesbeek en Wijchen, in 2016, was het een officiële sport en sindsdien staat het bij elke Nationale Spelen op het programma. Zo waren er vorig jaar in Twente ruim 50 golfers actief, waarbij het merendeel bestond uit Unified teams (een sporter met een verstandelijke beperking en een sporter zonder beperking), maar waren er ook een aantal ‘zelfstandige’ golfers die alleen met een caddy de baan opgingen.

Elkaar nog beter leren kennen

In Berlijn waren er twee ‘golfteams’ aanwezig; Guy en zijn Unified Partner Hubert Jan & Lotte en haar Unified Partner Ronny. Coach Stefan Berkvens was de coach met wie de sporters naar Berlijn afreisde. In het voortraject wilde hij vooral voor verbinding zorgen “Beide teams komen van verschillende verenigingen, respectievelijk Prise d’Eau en Golfvereniging Liemeer, maar door de jaarlijkse g-toernooien kende de vier elkaar al wel. Golf is een kleine wereld, waardoor je al gauw je medesporters kent. In het voortraject wilde ik vooral dat ze vaker samen gingen spelen, zodat ze elkaar nóg beter leerden kennen.”


Spelen op een vreemde baan

Daarbij was het spelen op een vreemde baan ook van belang. “Als golfer ga je vaak naar dezelfde baan en weet je hoe je moet spelen op die baan. De golfbaan in Bad Saarow [waar de golfbaan van de World Games ligt] was ook een vreemde waar zij geen ervaring mee hadden. In het voortraject hebben wij dus ook op vreemde banen gespeeld, zodat de golfers wisten hoe ze met het onbekende om moesten gaan. Dankzij de voorzitter van Special Olympics Nederland, Ruud Verbunt, hebben wij bij Toxandria mogen spelen en kregen wij via via de mogelijkheid om te spelen bij Bernardus, de baan van de KLM Open.

Vooral deze baan was een goede voorbereiding voor de golfers “De baan bij Bernardus was wedstrijdklaar. Twee weken na ons ging de baan dicht in verband met de KLM Open, waardoor de greens razendsnel waren en de fareways ultrakort. Dat slaat anders, moeilijker, en dat zijn onze golfers niet gewend. Hierdoor was het de perfecte voorbereiding voor de baan in Bad Saarow, die gebouwd is voor de Ryder Cup.

Baan in Bad Saarow een plaatje

De Ryder Cup is het grootste golfevenement ter wereld, waar golfers uit Amerika het opnemen tegen golfers uit Europa. “De baan in Bad Saarow was ongekend. Ik heb zelden zo’n mooie baan gezien; elke hole was een plaatje! Het was dus heel bijzonder om daar te spelen, maar tegelijkertijd ook ontzettend moeilijk. Er waren drie 18 holes banen waarop gespeeld werd en wij speelde op de minst moeilijke baan, die al uitdagend genoeg was voor onze golfers.


Guy & Hubert Jan en Lotte & Ronny spelen beide in Level 2 maar in verschillende divisies. “Guy is competitiever ingesteld dan Lotte. Lotte maakt van elke wedstrijd een feestje en is meedoen belangrijker dan winnen. Dat gezegd hebbende hebben ze beide boven verwachting gepresteerd! Het was een par 35 baan [wat betekent dat de profs het in 35 slagen zouden moeten kunnen doen] en beide golfteams hebben op het juiste moment gepiekt! De golfteams waren ingedeeld op respectievelijk par 54 en par 68, maar beide hadden uiteindelijk een gemiddelde van par 48 en par 61. Eén keer wisten ze de baan zelfs onder de 50 slagen af te leggen. Daarmee heb je een handicap van rond de 18 [totaal 45] dus dat was ontzettend knap op zo’n moeilijke baan!

Onderweg niet coachen

Voor coach Stefan was het soms lastig toekijken; hij mocht tijdens de wedstrijd geen aanwijzingen geven. “Doordat de het een Unified golfteam is mag ik onderweg niet coachen en dat is best lastig. Soms wil je ingrijpen bij een verkeerde beslissing, maar dat kan je alleen achteraf bespreken. Bij de trainingsronde had ik erop gehamerd dat je niet gelijk naar de verte moet, maar dat je de baan beter kunt opdelen om het haalbaar te maken. Hier speelde wij namelijk niet ‘best ball’ maar speelde de teams met één bal, waar je beide om en om mee speelt. Als het dan fout gaat heb je pech. Vooral in de avonden probeerde ik de teams tips te geven en aan te geven welke clubs ze het beste kunnen gebruiken.

Bronzen golfteam

Uiteindelijk gingen de golfers allemaal met een bronzen medaille naar huis, wat tegelijkertijd één van de hoogtepunten was voor coach Stefan “Je wilt natuurlijk dat de golfers het vooral naar hun zin hebben en lekker spelen, maar ergens hoop je toch ook op een medaille. Guy had zichzelf een plek in de top 10 als doel gesteld, waarbij een medaille als cadeau zou worden ervaren. Dat cadeau heeft hij uiteindelijk gekregen en kan hij zeggen dat hij derde van de wereld is, op zijn level [Guy speelt op level 2, divisie 1]. Dat is onwijs knap! Maar net zo knap is de prestatie van Lotte die ook boven haar kunnen heeft gespeeld. Wetende dat zij was ingedeeld op par 68 en geëindigd is met gemiddeld par 61, dan is haar bronzen medaille ook dik verdiend op zo’n moeilijke baan!


Special Olympics World Games is topsport

Minpunten kan hij zich niet bedenken, maar hij wilt wel graag iets recht zetten “Mensen die denken dat je met vakantie bent geweest hebben het goed fout. Vooral in Berlijn moesten wij bijna elke dag vroeg op en waren wij pas laat thuis. Vier dagen lang, elke dag zo’n 6 km lopen en je tegelijkertijd concentreren op de 9 holes die je moet spelen. Geen enkele g-golfer heeft vier dagen achter elkaar wedstrijden gespeeld en dat is wat ze hier doen. Het was echt heel intensief!

Zelfs na zulke vermoeiende dagen, kijkt Stefan nu al uit naar een volgende World Games. “Het is zo’n unieke en bijzondere ervaring! Je wordt zo goed mogelijk voorbereid maar je weet het pas als je het zelf hebt meegemaakt. Als je onderdeel uitmaakt van Special Olympics Team NL en als één oranje team over straat loopt, dan is dat zo bijzonder. Dat had ik voor geen goud willen missen! Als ik het geluk heb om nog een keer mee te gaan, dan weet ik nu wat mij te wachten staat en kan ik daar nog beter op anticiperen. Zo zou ik proberen te trainen op de vier wedstrijddagen, om die vermoeidheid op dag 3 en 4 te simuleren zodat ook de sporters voorbereid aan de World Games beginnen.


Tijd zal uitwijzen of Stefan nog een keer deelneemt aan de World Games, maar één ding is zeker, hij kan nog dagen, weken, maanden en zelfs jaren nagenieten van zijn avontuur in Berlijn!


Special Olympics Nederland schreef dit verhaal namens maatschappelijk partner Fonds Gehandicaptensport.


6 juli 2023 – Rachel Volle bijgenaamd Roman-Richardson