Handbal, méér dan een teamsport
Bij haar voorbereiding op de Special Olympics Nationale Spelen 2018 in de Achterhoek, kreeg de 36-jarige handbalster Marjolein tips van Nycke Groot. ‘’Zij speelt bij het Nederlands handbalteam en is mijn sportidool’’, vertelt Marjolein. ‘’Vroeger speelde Nycke ook bij SV Koedijk in de jeugd en daarna bij SEW. ‘’Bij SEW ging ik altijd bij het eerste kijken, waar Nycke ook in speelde. Na de wedstrijd maakten we vaak een praatje. ’’Inmiddels speelt Nycke niet meer in Nederland, maar de twee hebben wel nog contact. ‘’Op Facebook stuur ik regelmatig berichtjes. Als iets met handbal niet lukt, dan vraag ik het aan haar. Nycke maakt dan samen met haar team een filmpje en stuurt dat door. We hebben echte handbalpraat.’’ Bij het EK in 2016 in Zweden behaalde het Nederlands handbalteam zilver en werd Nycke verkozen tot meest waardevolle speler van het toernooi.
‘’We hebben echte handbalpraat.’’
Het hele team is gegroeid
Op de vraag wat Marjolein het leukste aan handbal vindt zegt ze direct ‘’teamsport’’. ‘’Het is altijd gezellig. Aan het einde van het seizoen gaan we altijd met z’n allen barbecueën en vieren samen Sinterklaas. In het weekend spreek ik ook vaak met de meiden uit mijn handbalteam af, dan gaan we bijvoorbeeld naar de bioscoop.’’ Marjolein vindt ook dat ze socialer is geworden door handbal. ‘’Ik was eerst altijd erg stil. Als teamgenoten iets zeiden waar ik het niet mee eens was, dan trok ik mezelf terug. Nu durf ik veel meer, ik heb een weerwoord en laat niet meer over mij heen lopen. Dat zeggen ze ook op mijn werk bij de Albert Heijn.’’
Marjolein heeft zich ook ontwikkeld tot een teamgenoot die aanstuurt en coacht. Ze is daar het meest trots op. ‘’Als ik zie dat sommige teamgenoten zeggen ‘’Ik kan het niet’’, dan zeg ik altijd ‘’Je kan het wél! Dat moet je niet zeggen’’ of Gewoon proberen’’, maar soms doe ik dat te veel’’. Soms is Marjolein iets te fanatiek met coachen. ‘’Dan moet ik haar dan even aan herinneren’’, zegt coach Yvonne Zut met een glimlach.
‘’Je kant het wel.’’
Eigenlijk is het hele handbalteam gegroeid. Sporttechnisch, maar ook hoe ze met elkaar omgaan. ‘’Het handbalteam heeft soms ruzie om niks. Ik heb er altijd op aangestuurd dat ze alles moeten uitpraten. In het begin gebeurde dat niet en dan liep de spanning op’’, vertelt Yvonne. ‘’Ja, dan explodeerde de boel wel eens. Nu gebeurt dat niet meer, omdat we niks mee voor ons houden’’, zegt Marjolein.
Strijden om medailles
Op 8 juni vertrok Marjolein met haar handbalteam naar de Nationale Spelen. Ruim 2.000 andere sporters met een verstandelijke beperking doen mee in 21 takken sport. De sporters verbleven in Marveld Recreatie in Groenlo, dat was omgebouwd tot Special Olympics Dorp. Op vrijdagmiddag kwam het G-handbalteam van SV Koedijk met de bus in de stromende regen aan. ‘’Gelukkig werd het aan het einde van de middag droog, want ’s avonds vond de openingsceremonie plaats! Die vond ik fantastisch.’’ In stadion de Vijverberg werd de Special Olympics vlam aangestoken en opende Gerard Joling het sportevenement met een feestelijk optreden.
Strijden om medailles
Uiteraard werd dit weekend niet alleen maar gefeest. Op zaterdag en zondag ging SV Koedijk de strijd aan om een podiumplaats. ‘’Op zaterdag speelden we goed, we hadden vier wedstrijden gewonnen en twee gelijk gespeeld’’, vertelt Marjolein. Met deze goede resultaten werd SV Koedijk in de zwaarste poule ingedeeld. ‘’Zondag ging het minder lekker. In elke wedstrijd kwamen we op een achterstand te staan, waardoor sommige teamgenoten in de stress raakten’’, zegt Marjolein. ‘’Ze raken dan het vertrouwen kwijt en worden apathisch. Ik probeer ze dan op te peppen. Dat ze van hun eigen kunnen moeten uitgaan, dat ze ook goed zijn of zelfs beter dan de tegenstander’’, zegt coach Yvonne Zut. ‘’We hebben echt alles gegeven en daar gaat het om’’, zegt Marjolein. ‘’Ik ben trots op ons team.’’
‘’Ik ben trots op ons team’’
Nieuwe vrienden
Gelukkig maakte het stralende weer snel alles goed. De sporters verbleven in Marveld Recreatie in Groenlo, dat was omgebouwd tot Special Olympics Dorp. ‘’De sfeer in het dorp was fantastisch’’, vertelt Marjolein. Door Special Olympics hebben wij de kans om heel veel andere sporters te ontmoeten. Ik maak daar altijd nieuwe vrienden. Je wordt daar gewoon geaccepteerd zoals je bent.’’
In Nederland zijn er niet zoveel G-handbalteams en daarom is er één keer per maand een toernooi. Hierdoor hoeven we niet elke week heel Nederland af te reizen. Elk G-handbalteam kan zich voor dit toernooi inschrijven. ‘’Die handballers komen we ook in het Special Olympics Dorp tegen, dat maakt het zo gezellig!’’, zegt Marjolein enthousiast.
‘’Je wordt daar gewoon geaccepteerd zoals je bent.’’
Op de zaterdagavond is in het Special Olympics Dorp ook altijd een groot feest. Daar is ook de Special Olympics vlag overgedragen aan de organisator in 2020: Den Haag. ‘’Ik kijk nu alweer uit naar 2020! Maar gelukkig heb ik in maart 2019 ook nog de Special Olympics World Games in Abu Dhabi’’ . Van 14 t/m 21 maart 2019 vinden daar de Special Olympics World Games plaats. Met 7.000 sporters, 2.500 coaches, 20.00 vrijwilligers en 50.000 toeschouwers uit 172 landen is dit ’s werelds grootste sportevenement van 2019.
Special Olympics Nederland schreef dit verhaal namens maatschappelijk partner Fonds Gehandicaptensport.