Rusland, het land waar zoveel om te doen is als het om sport gaat

Tot ieders teleurstelling trok Zweden zich begin 2020 terug als organisator voor de World Winter Games in 2021. Niemand minder dan Rusland stond op om het stokje over te nemen. Rusland, het land waarom zoveel te doen is als het om sport gaat. De schorsing van de World Anti Doping Agency (WADA) weerhoudt Russische sporters van deelname aan mondiale sportevenementen zoals de Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en de Europese en Wereldtoernooien voetbal. Daarnaast mag het land geen grote sportevenementen organiseren en is er veel te doen als het gaat om het schenden van mensenrechten. Ook de politieke onrust is groot. Is het dan wel zo verstandig om met onze sporters naar een land als Rusland te gaan?

De sancties tegen Rusland gelden niet voor het organiseren van de Special Olympics World Games. Dit komt omdat het bij de Special Olympics niet gaat over wereldrecords, doping en een enkele winnaar, het gaat om samen zijn, vreugde, geloof in eigen kunnen en samen genieten van sport en sportprestaties. Om die reden valt de organisatie van dit evenement niet onder de wereldwijde ban van de WADA.

“We geven geloofwaardigheid en legitimiteit aan een sportregime dat de sporters van Special Olympics wil verwelkomen. Overal ter wereld worden mensen met een verstandelijke beperking onderdrukt, onrechtvaardig en vaak zelfs wreed behandeld. Als we hadden gewacht tot landen, mensen, individuen, of gemeenschappen zich perfect zouden gedragen tegenover onze sporters dan zouden we op dit gebied geen vooruitgang boeken”. – Timothy Shriver, voorzitter Special Olympics

Bij Special Olympics geloven we in de kracht van verandering, de kracht van onze sporters en de invloed van de beweging op een ieder die er getuige van is. Om die reden staan we volledig achter de beslissing om de World Winter Games van 2022 te laten plaatsvinden in Kazan, Rusland. Als organisatie zullen wij zoals altijd alles in het werk stellen om de uitzending van Special Olympics Team NL vlekkeloos te laten verlopen.

We zullen onze sporters voorbereiden op het land waar ze te gast zullen zijn. Voorbereid met een paar Russische woorden, basiskennis over gedrag en klaargestoomd voor hun sport zullen ze met een grote glimlach vertrekken naar het evenement. Rusland is hierin geen uitzondering ten opzichte van andere landen in de wereld. Sterker nog, het neerstrijken van de Special Olympics in een land kan vele positieve invloeden hebben.

Neem Abu Dhabi, de Verenigde Emiraten, waar de Special Olymics World Games werden georganiseerd in 2019. Voorafgaande hieraan waren er ook hier twijfels of het wel zo verstandig was om met onze sporters af te reizen naar een Arabisch land. Niets bleek minder waar. Het nalatenschap van de Special Olympics beweging heeft erin geresulteerd dat alle scholen in de Verenigde Emiraten nu ‘Unified Champion Schools’ zijn. Dat wil zeggen dat studenten met en zonder verstandelijke beperking samen zullen sporten en samen naar school gaan. Daarnaast is er een ‘Mothers of Determination Association’ opgericht om in de behoeften van gezinnen met kinderen met een verstandelijke beperking te voorzien en hen in staat te stellen hun volledige potentieel te bereiken door middel van onderwijs en training. De World Games hebben in Abu Dhabi geresulteerd in een legacy van inclusie die nog jaren zal duren. Alleen dit al zijn fantastische ontwikkelingen waar veel landen nog iets van kunnen leren.

“Zoals Timothy Shriver al zei; als we ons laten afschrikken door de houding en/of opvattingen van een land jegens onze sporters, dan kunnen we nergens heen. Dan kunnen we nergens demonstreren waartoe onze sporters in staat zijn. En één ding weten we allemaal zeker; vanaf het moment dat onze sporters het land binnen komen worden ze met open armen ontvangen en na de sluitingsceremonie zullen ze allen in de harten van de Russen gesloten zijn”, aldus Ragna Schapendonk, directeur Special Olympics Nederland.